Inspiratie blog

Een goed tuinontwerp is…

Cursisten krijgen van mij vaak te horen; zolang je antwoord geeft op de vraag van de tuinbezitter kun je spreken van een goed ontwerp… Waarom ik dat zeg is dat de tuinontwerper een adviserende rol vervult. Het gaat er niet om om zoveel mogelijk hoogstandjes in een ontwerp te verwerken… Het gaat er ook niet om om als tuinontwerper je voor 200% te laten gelden… In mijn beleving gaat het erom dat je de vraag, ofwel het probleem van de opdrachtgever, weet te vertalen in een oplossing waarmee de opdrachtgever zich gehoord voelt. En natuurlijk is het ontwerp zodanig dat je er zelf als ontwerper voor de volle 100% achter kunt staan! Want als je vindt dat het een leuk ontwerp is dat aan jouw eigen verwachting voldoet, maar niet aan die van de opdrachtgever; maak dan maar liever een ander plan of bedank voor de opdracht.

Gratis tuinontwerp…

Je ziet het nog weleens voorbij komen; wij maken een gratis tuinontwerp! Wat dan altijd het geval is is dat dit een uitspraak van een hovenier is of van een leverancier van tuinmaterialen. Dergelijke bedrijven gaat het niet om een goed tuinontwerp. Neen… het is ze erom te doen zoveel mogelijk arbeidsuren en/of materiaal te verkopen. En of er nu een ontwerpgedachte of ontwerpvisie achter zit zal ze uiteindelijk een zorg zijn.

In die zin zou je al kunnen bedenken; is het reëel? Kan een goed tuinontwerp gratis zijn als je weet dat er met de opdrachtgever een goed gesprek moet worden gevoerd, dat de tuin moet worden ingemeten en dat er eerst een schets of praatplan moet worden geproduceerd. Pas daarna volgt er het feitelijk tuinontwerp en kan de tuin worden aangelegd.

Wat ik nog weleens als ezelsbrug aanhoud is dat een tuinontwerp ca. 7% van de aanleg van de tuin zou mogen kosten. En als je weet dat die aanleg weer ongeveer 10-15% van de prijs van de woning kan zijn dan weet je ongeveer waar je rekening mee zou kunnen houden. Natuurlijk ben ik mij ervan bewust dat verhoudingsgewijs een hele grote tuin per m2 minder kost dan een tuin bij bijvoorbeeld een vrijstaande nieuwbouwwoning op een kavel van ca. 500 m2.

Beloning…

Een goed tuinontwerp ligt ten grondslag aan jaren tuinplezier en daarom moet er ook een gewoon een reële beloning tegenover staan!

 

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Your email address will not be published. Required fields are marked *