Opdrachtgever gaat zijn hele woning verbouwen en aanpassen de komende jaren. Van onder tot boven. Van binnen tot buiten. Echte levensgenieters zijn het. En dat is de reden dat de tuin volledig ‘op-de-schop’ mocht. Het ontwerpproces met deze opdrachtgever verliep meer dan prettig. Had ik in de schetsfase een goed idee voor een onderdeel van de tuin, dan verzorgde opdrachtgever er de visualisaties bij. Zo wist iedereen waar ie aan toe was en kwam niemand voor verrassingen te staan!
Aan het begin van de opdracht kreeg ik zo goed als de vrije hand. Natuurlijk was er wel een wensen- en eisenlijstje, maar overal viel over te praten. En het leuke was dat die wensen eigenlijk totaal nieuw voor mij waren. Is het normaal zo dat eisen als een buitenkeuken, een veranda, een onderhoudsvriendelijke inrichting en nu alvast een levensloopbestendige opzet de hoofdtoon vormen. Hier was eigenlijk het tegenovergestelde het geval. Zo werd er geredeneerd; “als we niet meer goed ter been zijn t.z.t, dan zien we dat op dat moment wel weer…”! Kijk… en dat is ook wel weer eens een verrassend en onverwacht uitgangspunt. Kortom; totaal geen 13-in-een-dozijn opdrachtgever en tuinresultaat.
Soms wordt er ingezet op het fenomeen; Japanse tuin. Je ziet dan vaak een spanningsloze verzameling van toevalligheden. Water-elementje hier, buddha-beeldje daar. Maar dat is geen Japanse tuin.
De klimatologische omstandigheden in grote delen van Japan maken liggen ten grondslag aan dat type tuin. En omdat je in Nederland een dergelijk klimaat helemaal niet hebt zul je ook nooit een dergelijke tuin kunnen maken. Wat wel kan is dat je op basis van de lokale, Nederlandse factoren een tuin ontwerpt en maakt die in essentie linken heeft met Azië. Ook daarin zie je grote verschillen en is het dus goed mogelijk daar inspiratie uit te putten. In deze tuin is dat bij nader inzien overigens het geval. Het meanderende stroompje, de rotsformaties waar het groen bijna als vanzelfsprekend overheen groeit; dat zijn enkele factoren die deze tuin zo interessant maken.
In de vlonderterrassen zijn op subtiele wijze groene beplantingslijnen verwerkt. Dit met als doel een sterke samenhang tussen de harde materialen en beplanting te bewerkstelligen. Door die samenhang ontstaat rust en eenheid. Tegelijkertijd maak je een tuin en terras door een dergelijke ingreep spraakmakend en dus interessant.
De grote natuursteen staptegels zullen in de loop van de tijd steeds meer begroeid raken. En dat is nu precies ook de bedoeling. Het gebruik van de tuin en het lopen over de tegels zal bepalen in welke mate het natuursteen zichtbaar blijft. Vergelijk het met een zogenaamd olifantenpaadje om de bocht af te snijden.
Ook verrassend is de waterstroom. De installatie was nog niet klaar of de eerste vogels kwamen al badderen. Met het rijke bodemleven in combinatie met de biodiversiteit qua bloemen en planten wordt de tuin een walhalla voor egels, vlinders, insecten, vogels, salamanders en kikkers etc.
En natuurlijk zal opdrachtgever zich in deze tuin met fraai buitenverblijf heerlijk kunnen vermaken!
Lokatie: Alphen aan den Rijn
De tuin is door de opdrachtgever in eigen beheer aangelegd in samenwerking met M. vd. Spek Hoveniers uit Benthuizen
Bij een stijlvolle woning met eigentijdse bewoners hoort een tuinontwerp dat past. Daarom heb ik opdrachtgever een strakke tuin geadviseerd. Strak; in die zin dat de structuur helder is. Lijnvoering in samenhang met de woning. De beplanting verzacht de strakke lijnen.
De lijnvoering wordt gekenmerkt door Cor-Tenstalen randen voor een duurzame look. Een verrassende ‘room devider’ verdeelt de tuin op subtiele wijze in meerdere ruimtes, waarbij samenhang als een paal boven water blijft staan. Over water gesproken; de vijver brengt letterlijk en figuurlijk leven in de tuin. De visssen zwemmen vrolijk rond. Vogeltjes komen regelmatig badderen in het moerasgedeelte. Het mooie is dat het wateroppervlak ook nog eens een sterk spiegelende werking heeft waardoor de tuin nog ruimer lijkt dan ie eigenlijk al is. Al met al een geslaagde opzet, prettige samenwerking met de opdrachtgever en een heerlijke eigentijdse en stijlvolle tuin.
Er is bewust gekozen geen tegels in de tuin toe te passen. Wel waterpasserende halfverharding en een vlonderterras. De tuin straalt warmte en gezelligheid uit, maar vooral is er gedacht aan de biodiversiteit in de tuin. Op de schuur is een groendak gelegd. Dat neemt al extra water op maar het water wat uiteindelijk toch nog van het dak wegloopt wordt in de schuur in een groot vat opgevangen. Dit regenwater wordt gebruikt voor het water geven van de tuin. De vijver met een helofytenfilter, ofwel een plantenfilter trekt allerlei dieren aan, kikkers, insecten en salamanders, ook vogels nemen een duik in het water. In de tuin hangen diverse nestkasten voor de vogels. De met zorg uitgekozen planten zorgen ervoor dat het bijen en vlinders extra aantrekkelijk wordt gemaakt. In de tuin laat opdrachtgever bewust de bladeren liggen en dat resulteert in veelvuldig bezoek van egels in de tuin. In de tuin is een “inloopkast” voor de egel geplaatst, zodat deze in de winter beschutting heeft bij zijn of haar winterslaap.
“Na de aanleg van de tuin kunnen we stellen dat Pieter precies wist wat ons bewoog. Zorgvuldig heeft hij bij ons thuis onze tuinwensen geïnventariseerd. Het doordachte tuinontwerp heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen en is eigenlijk alleen maar mooier geworden dan dat we hadden gehoopt! Onze contacten met Pieter Janssen verliepen óók erg prettig. Hij is kundig en zéér vooruitstrevend zonder de praktische kant uit het oog te verliezen. Daardoor heeft Pieter voor ons een tuin getekend die zéér origineel is én elke dag, ongeacht het seizoen, een genot is om in te verblijven.
Het is niet alleen een “kijktuin”, maar ook een “doe-tuin”, elke keer wacht er een verrassing op je. De dieren die je aantreft, we hebben nu egels in de tuin, het fruit wat de tuin oplevert en natuurlijk de kruidenplek die gevarieerd is en vaak de basis vormt voor de maaltijden die we natuurlijk ook zo veel mogelijk in de tuin gebruiken. Kortom, Pieter weet goed je wensen te vertalen in een prachtig ontwerp! Ik kan iedereen Pieter aanbevelen”.
Lokatie: Alphen aan den Rijn
De tuin is door de opdrachtgever in eigen beheer aangelegd
Het Hospicehuis Alphen draagt bij aan zorg en aandacht in de laatste levensfase. Het grootste deel wordt verzorgd door de vele vrijwilligers. Zeker ook daarom een heel goede zaak dat hospicehuizen bestaan en dat ik voor de tuin rondom het nieuwe Hospicehuis in Alphen een tuin heb mogen ontwerpen. Met persoonlijke aandacht en zorg bieden de vrijwilligers letterlijk en figuurlijk volop ruimte om afscheid te nemen, in een vertrouwde huiselijke omgeving, op ieders eigen manier. Een plek om je thuis te voelen. Een tuin om je thuis te voelen was de uitdaging.
“Ontwerp een sfeervolle tuin die rust uitstraalt en bijdraagt aan het huiselijke bijna thuis gevoel, alsof je gewoon thuis woont in je eigen vertrouwde omgeving”. Met die opdracht ben ik aan de slag gegaan. Een bijzondere en mooie opdracht. Omdat mijn zwager in het Hospice zijn laatste moment heeft doorgebracht is het waardevol. Uitdaging is het om juist dié sfeer te creëren waar je behoefte aan hebt.
Met de beplanting heb ik er naartoe gewerkt dat er jaarrond iets te zien en te beleven is. Is het niet in de vorm van een bloemenzee, dan wel in een grappige kleurschakering van bessen en wintergroene struiken en planten. De bessen trekken vogels aan en van het vroege voorjaar tot in het late najaar kunnen vlinders en insecten zich vermaken op de bloemen.
In praktische zin, omdat het tuinonderhoud wordt verzorgd door een enthousiaste groep tuin-vrijwilligers heb ik gekozen planten die je simpelweg kunt ‘afmaaien’. Met een gedegen instructie kan elke vrijwilliger zich prima in de tuin vermaken.
En omdat er in het Hospicehuis maaltijden worden bereid is er een kruidentuin ingericht. De verse tuinkruiden maken de maaltijden extra lekker!
In de Alphense bouwwereld kan gerust worden gesproken over een bijzonder project. Niet eens zo zeer omdat het hier gaat om een Hospicewoning, maar wel omdat het verloop van de bouw meer dan voorspoedig is verlopen. Belangrijke oorzaak hiervoor is dat er in beginsel heel hard gewerkt is aan “alle neuzen in dezelfde richting”. Aan alle kanten werd er meegedacht om de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Geen gezeur, een super-organisatie, geen herrie op de bouwplaats en de enthousiaste inzet van het bouwteam hebben dit project tot een bijzonder succes gemaakt!
Locatie: Alphen aan den Rijn, Lupinesingel
Opdrachtgever: De Hospicegroep Alphen aan den rijn
Realisatie: M. v.d. Spek Hoveniers Benthuizen
Architect gebouw: Bloemen Architecten
Realisatie gebouw: Blanksma bouw
In een nieuwbouw wijkje in Ouderkerk aan de Amstel vind je behalve strakke supermoderne woning ook woningen met een ietwat dorps of kleinstedelijk karakter. De woning wordt gekenmerkt door een donkere gevelsteen met strak afgewerkte randen langs de kozijnen. De randen dragen bij aan een heldere structuur van de woning. De woning wordt nog weleens omschrijven als een familiehuis. Het beschikt dan ook over 6 slaapkamers en ligt in een autoluwe en rustige wijk. Voor de kinderen een heerlijke plek om op te groeien.
De zoon des huizes vind het heerlijk om af en toe een balletje te trappen. In deze tuin, op het gazon, is dat heel goed mogelijk. Zelfs wanneer de rest van de familie in de tuin zit en geniet van de zon, bloemen en de planten. Het gazon fungeert daarbij ook als ruimtemaker. Er wordt nog weleens ‘afgegeven’ op een gazon in de tuin. Veelal omdat gazon volgens leken nogal wat onderhoud vraagt. Dat is echter niet het geval, mits de ondergrond goed is bewerkt en voorbereid. Dat geldt overigens voor alle plekken in de tuin waar borders en plantvakken ontworpen zijn! In het geval er een storende laag onder het gazon ligt waardoor regenwater niet weg kan heb je al snel te maken met een probleem. Mos en onkruid zal in no-time de graszode overwoekeren met een onkruidwei tot gevolg.
In deze tuinsituatie was de aanwezigheid van de spierwitte kopgevel van de buren een uitdaging. Toen ik de tuin voor het eerst bezocht dacht ik “Geef mij heel snel even die zonnebril aan…”! Het reflecterende effect van die witte gevel heb ik gebruikt om er een soort schimmenspel op te creëren. En wel door het toepassen van hoogstam bomen met een transparante takkenstructuur. Het spel van licht en donker, zon en schaduw gaf een fraai beeld waarmee de toegepaste krentenbomen als een extra dimensie zowel letterlijk als figuurlijk vrij van de muur kwamen te staan.
Het basaltsplit gaf als voordeel dat regenwater makkelijk op de plek zelf kon worden opgeslagen. En doordat er in deze tuin bijna geen gesloten verharding is toegepast kun je in deze situatie rustig stellen dat er goed rekening is gehouden met klimaatadaptie.
Lokatie: Ouderkerk aan de Amstel (N-H)
De tuin is ontworpen in opdracht van Visser Tuinen uit Leimuiden
Deze achtertuin ligt net even buiten het centrum van Leiden. Eigenlijk een ideale plek voor hen die graag in een stad wonen, maar toch ook willen profiteren van een zekere rust.
Hier gaat het om een woning in het (vh.) nieuwbouwproject achter parkeerterrein Haagweg te Leiden. In no-time zit je in hartje centrum. En voor de kinderen van de opdrachtgever is het nog heerlijk onbezonnen buitenspelen hier. In de tuin is duurzaam Cortenstaal toegepast en paalwanden als eigentijdse roomdeviders.
Wens van de opdrachtgever was een eigentijdse tuin die zeker ook functioneel moest zijn. De tuin is ongeveer 6,5 breed bij 10 meter diep. En dan staat er ook nog een ruime berging in de goed bereikbaar moest blijven met een zware motorfiets.
In de schutting heb ik dan ook een dubbele deur voorgesteld en vervolgens een vrije doorgang naar de berging.
Transparante paalwanden scheiden dit tuindeel af van de hoofdruimte waarin banken met een frame van Cortenstaal en houten zittingen zijn verwerkt.
De ruimte bij de berging wordt meteen ook gebruikt voor de kliko’s.
Om nu te voorkomen dat de beide tuinruimtes niets meer met elkaar te maken hebben, heb ik ervoor gekozen een robuuste pergola toe te passen die de verbinding legt tussen de diverse tuindelen.
Met de achtergevel met ruime glaspartij en openslaande tuindeuren op het zuiden wordt het snel warm in huis. En omdat opdrachtgever a.h.w. “in-the-bush” wil wonen heb ik krentenboompjes vrij dicht tegen de achtergevel aan geplaatst. Behalve als natuurlijke zonwering fungeren de boompjes ook als het verbeteren van de dieptewerking. Je kijkt t.z.t. onder de kronen door de diepte in. En nóg een prettige bijkomstigheid is dat de boomkronen de inkijk vanuit omringende woningen verminderen. Toch wel iets om blij van te worden!
De indeling van de tuin is verder rustig van opzet. Randen van Cortenstaal met houten zittingen omsluiten het terras. De zitranden dragen van vroeg in de ochtend tot ruim in de avond bij aan ideale zitruimte, zónder dat het terras steeds maar volstaat met tuinmeubilair.
Kortom; een heerlijke tuin waarin het goed toeven is.
Zou je ook graag zo’n prettige tuin willen? Klik HIER!
Lokatie: Leiden
De tuin is ontworpen in opdracht van Visser Tuinen uit Leimuiden
De bedrijfstuin vormt steeds weer een mooie uitdaging. Veelal is er geen ruimte voor de medewerkers en juist alleen maar voor het parkeren. In dit project was er een hoeveelheid buitenruimte beschikbaar als tuin. Hikvision, de opdrachtgever, wilde een tuin voor medewerkers om zich te ontspannen. Een tuin waarin vergaderingen en besprekingen moeten kunnen plaatsvinden. En het moet een tuin zijn waarin gasten uit het buitenland en medewerkers van het (Aziatische) moederbedrijf goed kunnen worden ontvangen.
Deze sfeervolle bedrijfstuin heb ik mogen ontwerpen voor Visser Tuinen, gevestigd te Leimuiden. De tuin is uiteindelijk door de opdrachtgever zelf gerealiseerd. Het mooie van dit project is dat er beduidend minder medewerkers zijn, dan volgens de norm. Dientengevolge zijn er dus ook minder parkeerplaatsen nodig, dan er op basis van de norm zouden moeten worden gerealiseerd. De directie heeft er bewust voor gekozen de tuin intensief in te richten, met volop ruimte voor de medewerkers en zéker ook voor biodiversiteit.
Het meubilair, en dan met name het centraal aan het water gesitueerde meubel, blinkt uit in vernufte detaillering. In de kopse kant van het meubel is een water-uitstroom verwerkt. Het water wordt opgepompt uit de smalle watergang. De watergang wordt gevoed door het afgekoppelde hemelwatersysteem. De beplanting is vooral gekozen op biodiversiteit en goed voor bijen, vlinders en insecten.
De tuin updaten naar 2016, beter bruikbaar maken voor zowel chillende dochters als ouders. En nog meer in de luwte zitten in de avondzon… dat waren de belangrijkste uitgangspunten voor dit tuinontwerp. De tuin is aangelegd door Visser Tuinen uit Leimuiden.
De beplanting vormt een sterke link met het water. In de tuin staat een aantal fruitbomen. Deze bomen vormen als het ware een buffer tussen de doorgaande straat en de woning. Kruiden maken de tuin levend. Ook dit was een wens. Iets van een groene compensatie voor de voortuin waarin de oprit de overhand heeft.
Achter het tuinmeubilair zijn meerstammige krenten aangeplant. De takken geven een schitterend lijnenspel in de winter. De functie van deze krenten is meer-ledig; bijdragen aan het buitengebied-gevoel, het bieden van een plafond aan de tuin, het inkaderen van de tuin, bijdragen aan luwte en lokken van vogels die op de krenten afkomen.
Alsof er een schilderijlijst net voor de schuifpui de fraaie onderdelen van het plaatje (de tuin) samenhang geeft… Dat was de rede voor het plaatsen van een robuuste pergola net voor de gevel langs. Deze pergola loopt door tot op het oude vlonderterras en koppelt op deze wijze de diverse tuinonderdelen.
Op dit vlonderterras is het heerlijk zitten in het avondzonnetje aan het water, terwijl je uitkijkt over watervogels en een enkele kano.
Locatie: Roelofarendsveen
Realisatie: Visser Tuinen te Leimuiden
Opdrachtgever was op zoek naar een eigentijdse industriële tuin die de openheid en het karakter van de woning erin weerspiegeld. Een ruime vijver met spiegelend oppervlak en een spannend eiland vertalen die wens. Vooral het looppad, ook wel catwalk genoemd, springt in het oog. De gele lissen priemen door de industriële persroosters heen. Ook dit is weer zo’n fraai staaltje van “het onmogelijke mogelijk maken…”
De beplanting, bestaande uit voornamelijk Rhododendrons en siergrassen, vormen het groene decor rond de vijver. Tussen tuin en trottoir is een stevige beukenhaag geplaatst waardoor en letterlijk en figuurlijk een barrière is gemaakt. Opdrachtgever vindt het prettig als niet iedereen maar zomaar de tuin in kan wandelen om te genieten van het spiegelende oppervlak van de vijver.
Midden in de vijver ligt een spannend eiland. Op dit eiland groeit een schijnbeuk. De Latijnse naam voor deze mooie boom is Nothofagus. De beplanting in de tuin is vooral makkelijk van opzet, waarmee ik bedoel dat met weinig kennis van planten de tuin toch goed is te onderhouden. En wie wil dat nu niet?
In de achtertuin ligt een eenvoudige rechte vijver op maaiveldniveau. Precies in lijn met de industriële persrooster catwalk in de voortuin. Je kunt een denkbeeldige rechte lijn door de woning trekken en dan blijkt dat de achter- en voortuin een een geheel vormen en een sterke samenhang herbergen.
Ook kenmerkend is het vlonderterras dat blind geschroefd is. Gebruikt zijn fijnbezaagde delen die in de werkplaats van de hovenier van onderuit (blind) in elkaar geschroefd zijn. Het vlonderterras begint in de voortuin als beeindiging van de vijver. In de smalle zijtuin functioneert het als pad om vervolgens in de achtertuin voldoende ruimte te bieden aan een ruime zit.
Markant is de zitrand die in lijn met het terras een plek heeft gevonden. Fraaie herfst verkleurende amberbomen (Liquidambar) leggen een sterke verbinding tussen de levende en dode materialen.
Locatie: Leusden
Een ietwat ouder echtpaar, wonend aan het Groenoord in Alphen aan den Rijn, was de gedateerde achtertuin meer dan zat. Ook het maaien van het gras begon van lieverlee tegen te staan. Zeker ook omdat de tuin op het oosten ligt en omdat er nogal wat mos en onkruid in het gras groeit. Terloops had ik de opdrachtgever al eens geïnformeerd dat een onderhoudsvriendelijke tuin zeker tot de mogelijkheden behoorde. Een goed tuinontwerp met beplantingsadvies zou daar dan aan ten grondslag moeten liggen met een tuin die je best levensloopbestendig mag noemen als gevolg.
Hoewel opdrachtgever aanvankelijk even tegen het bedrag van het ontwerp aanhikte wist hij mij later te vertellen dat het de investering meer dan waard was gebleken. Hij zou het iedereen aanraden!
Beplanting met jaarrond een hoge belevingswaarde. Alle mogelijke kleuren, zowel in blad als bloem. En een duidelijke visie op groenblijvers en behoud van een aantal bestaande groene structuurelementen. Op basis van deze wensen is het beplantingsplan ontwikkeld. Resultaat is een mooie groen tuin met verrassende plekken en paadjes. De vormgeving is zodanig dat de stijl van de woning, en daarmee de opdrachtgever goed te herkennen is. De spannende paadjes door de tuin maken het basale onderhoud goed mogelijk. Ook voor de kleinkinderen zijn de paadjes een spannend speelelement. Al met al een verantwoorde groene oase.
Opdrachtgever is vooralsnog goed ter been. Toch is er nu al rekening gehouden met de mogelijkheid de tuin makkelijk te kunnen onderhouden. Hiertoe zijn de borders van een niet al te grote afmeting. Het onderhoud blijft overzichtelijk. Ook is het mogelijk om, zittend op de randen van de borders, het onderhoud te verrichten. En, eerlijk is eerlijk, 1x per jaar komt een hoveniersbedrijf langs om het (te) zware snoeiwerk te verrichten en in voorkomende gevallen de vaste planten op te nemen en te verjongen. Dit geringe onderhoud door derden kun je ook vatten onder levensloopbestendig.
Locatie: Alphen aan den Rijn
Wonen aan het water met zicht over een fraaie strakke waterlijn. Dat was een vurige wens van de opdrachtgever. Een rak is de benaming voor een recht stuk van een rivier of op een open wateroppervlak. Het Damrak is bijvoorbeeld het rechte stuk van de Amstel voorbij de Dam. Soms heeft zo`n recht gedeelte van een rivier een eigen, afwijkende naam.
Wonend aan de Heijmanswetering, was opdrachtgever op zoek naar een eigentijdse tuin.water vormt de rode draad in het privéleven. De dochters zeilen in verschillende wedstrijdklassen, zoals FD en de snelle Laserklasse. Natuur en buiten zijn speelt zéker ook een rol. Daarom was er de wens voor een paar bomen t.b.v. het lokken van vogels. En kleinschalig water ten behoeve van kikkers, padden, salamanders en kleine water gerelateerde insecten als schrijvertjes en kevers et cetera.
Ook de beplanting kent een sterk lijnvormig karakter. Hiervoor is bewust gekozen en wel om de lange smalle waterlijn te versterken. Siergrassen wuiven over de rand van het terras en begeleiden de strakke lijn. Het wintergroene grasachtige plantje Liriope speelt mee in de grasachtige textuur. Een frisgroen gazon draagt bij aan de ruimtelijk opzet naar de Heijmanswetering toe. Daarbij ook is gazon een interessante natuurlijke vloerbedekking. Want, indien een gazon goed is aangelegd, is het een heerlijke ruimte waar je prima op kunt liggen, spelen en anderszins. Natuurlijk moet je er we wat tijd en zin in steken, maar dan heb je ook wat.
Bijzonder opvallend is de vijver die exact in lijn ligt met het brede eetkamerraam met glas tot op de vloer van de woning. Terwijl je een hapje eet geniet je van de rust die uitgaat van het spiegelende vijveroppervlak en de reflectie van de wolken.
Om (over)buren niet al te zeer tot last te zijn én om optimaal gebruik te maken van de ruimte aan de straatzijde van de woning is voor een ontwerp gekozen waarin het plaatsen van boottrailers en auto’s tot de mogelijkheden behoort. Ook is er een berging geplaatst met een groen levend dak. Dit omdat de voortuin en straat beduidend lager liggen dan de woonkamer- en keukenvloer van de woning zelf. Door het raam boven het aanrecht kijk je op het dak van de berging en wat is er nu niet mooier dan een mooi groen en duurzaam groendak. Het groen functioneert daarbij ook nog eens als omgekeerde dakisolatie. In de berging worden de zeilen weggelegd en worden ook nog eens de fietsen van de kids gesteld. Al met al een heel functionele en fraaie tuininrichting, zowel voor als achter.
Locatie: Alphen aan den Rijn
Fotografie: Anne Eigenraam Fotografie Bodegraven