Europese tuin met Aziatische invloeden

13 in een dozijn…

Opdrachtgever gaat zijn hele woning verbouwen en aanpassen de komende jaren. Van onder tot boven. Van binnen tot buiten. Echte levensgenieters zijn het. En dat is de reden dat de tuin volledig ‘op-de-schop’ mocht. Het ontwerpproces met deze opdrachtgever verliep meer dan prettig. Had ik in de schetsfase een goed idee voor een onderdeel van de tuin, dan verzorgde opdrachtgever er de visualisaties bij. Zo wist iedereen waar ie aan toe was en kwam niemand voor verrassingen te staan!
Aan het begin van de opdracht kreeg ik zo goed als de vrije hand. Natuurlijk was er wel een wensen- en eisenlijstje, maar overal viel over te praten. En het leuke was dat die wensen eigenlijk totaal nieuw voor mij waren. Is het normaal zo dat eisen als een buitenkeuken, een veranda, een onderhoudsvriendelijke inrichting en nu alvast een levensloopbestendige opzet de hoofdtoon vormen. Hier was eigenlijk het tegenovergestelde het geval. Zo werd er geredeneerd; “als we niet meer goed ter been zijn t.z.t, dan zien we dat op dat moment wel weer…”! Kijk… en dat is ook wel weer eens een verrassend en onverwacht uitgangspunt. Kortom; totaal geen 13-in-een-dozijn opdrachtgever en tuinresultaat.

Aziatische invloeden

Soms wordt er ingezet op het fenomeen; Japanse tuin. Je ziet dan vaak een spanningsloze verzameling van toevalligheden. Water-elementje hier, buddha-beeldje daar. Maar dat is geen Japanse tuin.
De klimatologische omstandigheden in grote delen van Japan maken liggen ten grondslag aan dat type tuin. En omdat je in Nederland een dergelijk klimaat helemaal niet hebt zul je ook nooit een dergelijke tuin kunnen maken. Wat wel kan is dat je op basis van de lokale, Nederlandse factoren een tuin ontwerpt en maakt die in essentie linken heeft met Azië. Ook daarin zie je grote verschillen en is het dus goed mogelijk daar inspiratie uit te putten. In deze tuin is dat bij nader inzien overigens het geval. Het meanderende stroompje, de rotsformaties waar het groen bijna als vanzelfsprekend overheen groeit; dat zijn enkele factoren die deze tuin zo interessant maken.

Verrassend

In de vlonderterrassen zijn op subtiele wijze groene beplantingslijnen verwerkt. Dit met als doel een sterke samenhang tussen de harde materialen en beplanting te bewerkstelligen. Door die samenhang ontstaat rust en eenheid. Tegelijkertijd maak je een tuin en terras door een dergelijke ingreep spraakmakend en dus interessant.
De grote natuursteen staptegels zullen in de loop van de tijd steeds meer begroeid raken. En dat is nu precies ook de bedoeling. Het gebruik van de tuin en het lopen over de tegels zal bepalen in welke mate het natuursteen zichtbaar blijft. Vergelijk het met een zogenaamd olifantenpaadje om de bocht af te snijden.
Ook verrassend is de waterstroom. De installatie was nog niet klaar of de eerste vogels kwamen al badderen. Met het rijke bodemleven in combinatie met de biodiversiteit qua bloemen en planten wordt de tuin een walhalla voor egels, vlinders, insecten, vogels, salamanders en kikkers etc.
En natuurlijk zal opdrachtgever zich in deze tuin met fraai buitenverblijf heerlijk kunnen vermaken!