Bodegraven aan de Rijn

Bodegraven aan de Rijn

eigentijdse creativiteit in Bodegraven

Strakke lijnen binnen een groene setting. Bewust zijn van wonen aan de Rijn. Ruimschoots privacy en ruimte voor de puberende dochters. Dat was een aantal van de wensen die ik als uitdaging meekreeg bij het maken van het ontwerp voor deze tuin.
De woning is recent geheel gerenoveerd. De vormgeving binnen is strak en eigentijds. De ruime schuifpui biedt toegang tot de tuin die direct grenst aan de Oude Rijn. De hoge beplanting langs de oude betonnen beschoeiing ontnam volledig het zicht op het water. Derhalve een gemiste kans, maar tegelijkertijd aan mij de uitdaging een nieuw plan te maken waarin alle kwaliteiten van de plek optimaal worden benut.

beplanting

De beplanting, bestaande uit voornamelijk siergrassen, vormt een sterke link met het water. In de voortuin staat een aantal fruitbomen. Deze bomen vormen als het ware een buffer tussen de doorgaande straat en de woning. Een haag van Spaanse Aak voorkomt dat iedereen zomaar de tuin in kan lopen en in de nabije toekomst zal er nog een stijlvol hekwerk worden geplaatst om te voorkomen dat onverlaten de achtertuin kunnen bereiken. Vlinderstruiken en seringen maken de tuin levend. Ook dit was een wens. Iets van een groene compensatie voor de achtertuin waarin het terras de overhand heeft.
Achter de eenvoudige bankjes zijn knotwilgen aangeplant. De oranjerode takken geven een schitterend kleurenspel in de winter. Het lijkt of de bomen ‘in vuur en vlam’ staan. De functie van deze knotwilgen is drie-ledig; bijdragen aan het buitengebied-gevoel, het bieden van een plafond aan de tuin en het inkaderen van de tuin.

achtertuin

Alsof er een catwalk is bedacht ligt er precies recht in lijn met de schuifpui een tegellijn. Het aardige is dat het maaiveld in een taludvorm afloopt naar de hetstelde kade muur, maar dat de tegelbaan waterpas blijft. De laatste tegels zweven boven het talud en in combinatie met een subtiel lichtpuntje geeft dit een speels en vernuftig karakter aan tuin en terras.
Ook kenmerkend is het vlonderterras dat rondom de berk met  fraaie witte stam is aangebracht. Op dit vlonderterras is het heerlijk zitten in het avondzonnetje aan de Rijn, terwijl je uitkijkt over het water en een heus groen en levend plafond boven je hoofd hebt.

Locatie: Bodegraven
Realisatie: Visser Tuinen te Leimuiden